Døden og en pingvin

roman af Andrej Kurkov, Ukraine

Det fortælles om Andrej Kurkov at han begyndte at skrive som 7-årig efter at to af hans tre hamstre døde. Han skrev om den tredje hamsters ensomhed. Der er lidt det samme tema i Døden og en pingvin, Hovedpersonen Victor er en ensom mand med forfatterdrømme og en deprimeret pingvin. Desværre kan Victor ikke skrive mere end ganske korte historier og drømmene om at se sit eget værk på tryk synes langt væk. En dag får han dog alligevel et tilbud fra en avis. Det er nu ikke historier, de har brug for men nekrologer på mennesker der ikke er døde endnu. Så er de klar når avisen skal bruge dem.

Naturligvis er det ikke helt så enkelt. Victor accepterer tilbudet, og så tager hans liv en absurd drejning. Man aner komplotter og lyssky mafia-affærer i baggrunden. De folk Victor skriver om begynder at dø under mysktiske omstændigheder. Undervejs får Victor et plejebarn og en kæreste, men ensomheden ligger alligevel som en skygge over romanens personer. Ikke mindst pingvinen er ene og forladt. Victor træffer en beslutning på dens vegne, som viser sig at have afgørende betydning til sidst i romanen, der får en udgang, man ikke lige ser komme.

Der findes en efterfølger med titlen Penguin lost.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: