Native Dance: An African Story

Novelle af Gervásio Kaiser, São Tomé e Principe

Lad det være sagt med det samme: Det er ikke litteratur i verdensklasse, men Native Dance er for så vidt heller ikke dårlig – lidt ‘nå ja’ i bedste fald.

Det er temmelig svært at finde skønlitteratur fra São Tomé e Principe, som er en lille østat ud for Afrikas vestkyst. Den blev dannet da portugiserne koloniserede øerne i 1500-tallet. Før da var de ubeboede, og fik en meget sammensat befolkning af portugisere, kreoler og slaver. Landet fik sin selvstændighed i 1975 og er i dag et af de fattigste lande i verden med en kolossal udlandsgæld.

Som sagt: det er ret umuligt at finde skønlitteratur fra landet, især hvis man ikke taler portugisisk, for gør man det, skulle Olinda Beja være et godt bud. Men jeg faldt over denne lille sag på 10 – 12 sider. Den kan købes som e-bog for under 2$, men skal jeg være ærlig så køb den kun, hvis du vil læse en bog fra hvert land i verden, eller hvis du vil træne dit engelske. Det er den til gengæld velegnet til, hvilket giver god mening eftersom forfatteren, Gervásio Kaiser, er engelsklærer. Litterært er den kun lige ok. Den er læst på få minutter, og den giver en lidt intetsigende slice of life: Makengo forsvarer en lille dreng, får en straf og en belønning. Jeg kan ikke røbe hvad straffen og belønningen er, for så er hele novellen genfortalt.

Bogen er et sødt forsøg på litteratur fra et land uden de store forfattere.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: