Baba Jaga lagde et æg

Roman af Dubravka Ugrešićs, Kroatien

Dubravka Ugrešićs roman i tre dele har gamle kvinder som hovedpersoner. Gamle kvinder som er støbt over mytefiguren Baba Jaga, der i slavisk/russisk tradition er den frastødende, ækle heks, der kan forvandle sig til alt, hende, der æder småbørn og fordrejer hovedet på unge mænd, og som i varierende former er kendt over hele verden. Skikkelsen og fortællingen om hende er sat i en moderne kontekst, dels i en Zagreb-forstad, hvor fortælleren har sine udfordringer med sin demensramte og krævende mor, dels i et moderne eventyr om Beba, Kukla og Pupa, tre levekvinder med sans for luksus og livets goder, der ferierer på et tjekkisk kursted.

Sidste del af bogen er en fiktiv analyse af de to første dele af romanen, som stadig på romanenes præmisser kommer tæt på de symboler fortælleren benytter og som knytter hovedpersonerne sammen med myter om gamle grimme hekse.Dette er en feministisk roman med glimt i øjet og rasende spændende, hvis man er til symbolfortolkning og verdensmyter.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: