Når hvalerne forsvinder

Roman af Jurij Rytkheu, Tjuktjiske halvø, Sibirien


Vi forlader det varme Afrika og Nigerias svar på Emil fra Lønneberg som Wolé Soyinka skrev om i Aké. Nu skal vi til den tjuktjiske halvø og læse en usædvanlig smuk og poetisk fortælling af Jurij Rytkheu. Vi befinder os i nord-øst Sibirien ved Beringstrædet. Her bor det tjuktjiske folk som Rytkheu tilhører. Han tager afsæt i skabelseslegenden om Nau og Reu. Reu er en hval, der tager skikkelse af en mand og hans forening med Nau resulterer i afkom af både hvaler og mennesker. De følgende generationers manglende erkendelse af dette familieskab får triste konsekvenser. Man må endelig ikke få indtrykket af at det er en Greenpeace-inspireret aktivisme-roman. Det er en gudesmuk fortælling om menneskets ophav i naturen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: