The Lion of Yola

En roman af S. Ndungurus, Tanzania

Dette er fortællingen om en landsby og dens karismatiske leder Gaidon Lilimba, Løven fra Yola. Det hele begynder så godt. Forberedelserne til hans datters bryllup er i gang. Fiskerne er på søen og får god fangst. Månen stråler så romantisk og alt ånder fred og idyl.

Så indtræffer katastrofen: en græshoppesværm slår ned og fortærer afgrøderne. Ikke alene i Yola men også i nabolandsbyerne. Lilimba lever op til sit ry som retskaffen, vis og uselvisk og får sit folk gennem den efterfølgende hungersnød. Han modstår fristelsen til at lade sig bestikke og afslører en omfattende svindel med de nødrationer, regeringen har sendt til området. Det skaffer ham naturligvis fjender på halsen, som efterfølgende forsøger at begå karaktermord på Lilimba.

Den ene begivenhed tager den anden og mod slutningen af bogen, kommer vi frem til det, som er forfatteren, S. Ndungurus, egentlige budskab med bogen: Hvad sker der, når man tvangsflytter en befolkning fra deres hjem til en registreret landsby? Hvilke omkostninger har det økonomisk og menneskeligt? Det hedder villagization og var almindelig praksis i 70’erne i Tanzania. Det giver The Lion of Yola et fint lille rids af.

Tak til Frederiksberg bibliotek for at skaffe bogen hjem fra Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: